fbpx

Ilmainen ehkäisy pitäisi saada kaikkiin kuntiin

Eilisessä, lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaalirikokset vaalistartissani esiin nousi  kysymys alle 25-vuotiaille suunnatusta maksuttomasta ehkäisystä.

Moni, etenkin kristitty, vastustaa hanketta tunne- tai arvopohjaisesti, koska olettaa ilmaisen ehkäisyn kannustavan nuoria ennenaikaisiin seksisuhteisiin ja seksuaalisiin kokeiluihin. Tutkimukset kuitenkin osoittavat , että teiniraskauksien ja sukupuolitautien määrä esimerkiksi Yhdysvalloissa on korkein niissä osavaltioissa, joissa seksuaalikasvatus on tiukan konservatiivista, eikä seksuaalisuudesta puhuta nuorille kuin pidättäytyväisyys mielessä.

Suomessa nuorille suunnattu maksuton ehkäisy on ollut jo vuosia Väestöliiton, STM:n ja THL:n toive kaikille kunnille, eikä syyttä. Esimerkiksi Vantaalla tehdyssä seurantatutkimuksessa (julkaistu alkuvuodesta 2018) osoitettiin, että nuorten naisten tekemät raskaudenkeskeytykset laskivat Vantaalla nopeasti ilmaisen ehkäisyn tarjoamisen alettua. Nuorimpien naisten ryhmässä (alle 20-vuotiaat) abortit vähenivät jopa 36%! 20–24-vuotiailla ne vähenivät 14%. Tulos on merkittävä, koska Suomessa eniten abortteja tehdään nimenomaan 20-25-vuotiaille naisille.

Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen osoittaakin mielestäni todellista haluaa aborttien vähentämiseen. Nuorille mahdollinen abortti voi olla koko elämän raiteiltaan suistava tapahtuma, jota seuraavat syyllisyys, häpeä ja katuminen voivat vaikuttaa hänen koko loppuelämäänsä. Samoin ilmainen ehkäisy vähentää sukupuolitauteja, ja edistää myös näiltä osin nuorten seksuaaliterveyttä.

Mielestäni onkin virheellistä olettaa, että ehkäisyvälineiden “piilossa pitäminen” vähentäisi nuorten seksisuhteita. Ennemmin pitäisi olla huolissaan siitä, että niinkin iso osa kuin 12,1% peruskouluikäisistä pojista ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä edellisessä sukupuoliyhteydessään (vuoden 2017 kouluterveyskysely).

Ehkäisyvälineiden käyttämr ättömyyteen vaikuttaakin paitsi hinta, niin myös häpeä. Vaikka työssäkäyvälle kondomipaketin hankkiminen tai kierukan asettaminen tuntuu taloudellisesti pikkurahalta, niin koululaisen tai opiskelijan lompakossa se voi olla iso investointi. Useat eivät myöskään uskalla tai kehtaa pyytää apua vanhemmiltaan, ja myös kynnys kondomipaketin ostamiselle kaupasta saattaa olla yllättävän korkea.

Itse en ole kannanotollani tukemassa nuoria irtosuhteisiin saati sanomassa, että varhain aloitetut seksisuhteet ovat hyväksi. Päinvastoin. Olen kuitenkin realisti siinä, että nuoret harrastavat seksiä. Ja kun he sitä kerran tekevät, niin tekisivät sitten turvallisesti. Kristittynä voin tuoda esiin näkökulmaa lukuisten irtosuhteiden vahingollisuudesta, mutta lopullisen päätöksen suuntaan tai toiseen tekee nuori itse.

Siksi olen iloinen, että omassa kotikaupumgissani Hämeenlinnassa maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 21-vuotiaille aloitettiin tämän kuun alussa. Vielä iloisempi olisin, jos se sisältäisi nyt tarjottavien hormonikierukoiden ja -kapseleiden lisäksi myös kondomin. Sen ainoan, joka suojaa nuoria myös sukupuolitaudeilta.

Kerro mielipiteesi